Ingrediente
Aluatul : 450 g faina, 75 g zahar , 125 g unt sau margarina, 100 ml smantana sau iaurt, 1 ou, un varf de lingurita sare fina, coaja raza de lamaie, o lingurita cu varf de praf de copt.
Crema: 200 g zahar, 200 g unt, 70 g amidon alimentar, 250 ml lapte, un pachetel cu zahar vanilat, 15 ml rom.
Glazura: 100 gr margarina sau unt, 10 gr cacao, 100 gr zahar, vanilie
Mod de preparare foi
Mod de preparare crema
Mod de preparare glazura
Asamblare
Se serveste ca desert, este o prajitura delicioasa.
Aluatul : 450 g faina, 75 g zahar , 125 g unt sau margarina, 100 ml smantana sau iaurt, 1 ou, un varf de lingurita sare fina, coaja raza de lamaie, o lingurita cu varf de praf de copt.
Crema: 200 g zahar, 200 g unt, 70 g amidon alimentar, 250 ml lapte, un pachetel cu zahar vanilat, 15 ml rom.
Glazura: 100 gr margarina sau unt, 10 gr cacao, 100 gr zahar, vanilie
Mod de preparare foi
- Intr-o cratita zaharul se caramelizeaza pana ce capata culoare maro-deschis si dupa ce a aparut putina spuma deasupra, se stinge cu 150 ml apa fierbinte, lasandu-se la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi se raceste pe apa rece.
- Margarina sau untul moale se amesteca cu oul intreg, sarea , coaja de lamaie, smanatana sau iaurtul si se dilueaza cu siropul de zahar ars.
- Se adauga faina impreuna cu praf de copt, amestecand bine , fara sa se framante prea mult.
- Se imparte aluatul in 4 parti . Foile se coc 4 foi pe dosul tavi de circa 23/33 cm, presarat cu faina .
- Dupa coacere foile se lasa la rece pana la finisare.
Mod de preparare crema
- 200 gr de zahar se camarelizeaza intr-o cartita . Cand se formeaza putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc, lasand-o sa se raceasca 3 -4 minute.
- Se adauga tot untul, care se lasa sa se topeasca si 100 ml lapte. Se fierb la foc mic , ca sa se topeasca caramelul.
- Intre timp intr-un bol se amesteca amidonul cu restul de lapte , adaugat cate putin si omogenizand compozitia cu ca sa nu ramana cocoloase.
- Cand compozitia de unt cu zaharul ars a dat in clocot, se adauga amidonul cu laptele in suvoi continuuu, amestecand in continuu pana se ingroase.
- Se ia vasul cu crema de pe foc, se pune vanilia si rom , se amesteca si se lasa la racit.
Mod de preparare glazura
- Intr-un vas punem zaharul, margarina si cacao, se amesteca bine si se pune la foc mic .
- Se amesteca pana incepe sa fiarba, se lasa la fiert cca 3 minute pana obtinem o compozitie de consistenta unui sirop .
Asamblare
- Foile se umplu cu crema in straturi uniforme (3), se glazureaza si se lasa la rece pana a doua zi.
- Se portioneaza dupa preferinta.
Se serveste ca desert, este o prajitura delicioasa.
Joi Oct 18, 2012 2:42 am Scris de RadarForum
» Tratament naturist pt colesterol si trigliceride
Dum Iul 08, 2012 2:57 am Scris de NicoletaSima
» Meniul zilei
Sam Iul 07, 2012 4:11 am Scris de AnastasiaM
» Aici...Grecia
Vin Iul 06, 2012 3:40 am Scris de monic
» Chiftelute din dovlecei
Vin Iul 06, 2012 3:34 am Scris de monic
» Prajitura cu mac si prune
Vin Iul 06, 2012 3:31 am Scris de monic
» Zacusca cu ciuperci
Vin Iul 06, 2012 3:28 am Scris de monic
» Piept de pui cu sos alb
Vin Iul 06, 2012 3:24 am Scris de monic
» Supa de morcov si dovleac cu ardei gras
Vin Iul 06, 2012 3:19 am Scris de monic
» Un excavator de inghetata!
Vin Iul 06, 2012 2:57 am Scris de monic
» CHIPSURI DE DOVLECEI(BIO)
Mar Iul 03, 2012 3:16 am Scris de olga40
» INGHETATA CARAMEL CU CROCANT LION
Mar Iul 03, 2012 3:11 am Scris de olga40
» DULCEATA DE ZMEURA
Mar Iul 03, 2012 3:05 am Scris de olga40
» maiestrie-talent-fantezie
Dum Iul 01, 2012 3:12 am Scris de Narcisa91
» Harissa-sosul care taie arsita
Joi Iun 28, 2012 7:51 am Scris de jeni