Ingrediente:
500 gr branza dulce de vaca
2 oua
100 gr gris (sau 5 linguri)
1 lingura zahar
coaja de lamaie
putina sare (cat iei cu 2 degete)
2 linguri de faina
Pentru ornat:
pesmet
ulei
zahar
zahar vanilat
smantana
Mod de preparare:
Cele 500 gr branza se pun intr-un bol, se adauga cele 2 oua, sarea, lingura de zahar, grisul si coaja de lamaie. Toate se amesteca, preferabil cu mana ca sa ne asiguram ca s-au incorporat complet. Aceasta compozitie se pune la frigider pentru 30 de minute. In acest timp se pune apa intr-o oala de 5 litri, insa nu trebuie sa fie plina si se pune la foc deoarece apa trebuie sa fiarba cand au trecut cele 30 minute. Astfel, dupa cele 30 minute, cand apa fierbe, se adauga la compozitia de branza si cele 2 linguri de faina, se incorporeaza bine tot cu mana si apoi cu mainile umede se formeaza galuste de branza de marimea mingii de ping-pong si atentie ca acestea sa fie aproximativ egale ptr ca sa fiarba toate in acelasi timp. Aceste galuste se pun in oala cu apa clocotinda, se lasa focul la mic si de cand se pun in apa se lasa la fiert aproximativ 15 minute. Cand sunt fierte, galustele se ridica la suprafata, insa atentie, nu le scoateti imediat cum s-au ridicat, ele trebuie sa fie moi, insa nu foarte moi, de aceea am precizat timpul de 15 minute. In acest timp, pregatiti pesmetul ca pentru galuste cu prune: se pune ulei in tigaie (cam 2 linguri, niciodata nu am masurat, ci am pus dupa ochi) si cand se incalzeste uleiul (nu lasati sa se incinga prea tare ca se arde pesmetul), se toarna pesmet (aprox. 3-4 linguri) si o lingura de zahar, un plic de zahar vanilat si e gata. Galustele gata fierte se scot din apa cu spumiera si se pun direct in tigaia cu pesmetul preparat, se dau prin pesmet si se pun intr-un vas de yena, de preferat, caci le pastreaza calde o vreme. In total vor rezulta intre 25 si 30 de galuste. Cand observati ca toate galustele sunt fierte, ca sunt destul de moi, opriti focul sa nu mai clocoteasca apa, pana ce le dati pe toate prin pesmet, ca sa nu se inmoaie prea tare galustele. Sunt delicioase si calde si reci, sunt pufoase si usoare si se servesc fie cu zahar si smantana, fie cu miere si smantana. Pentru cine nu le vrea prea dulci, nu mai este necesar sa puna zahar.
500 gr branza dulce de vaca
2 oua
100 gr gris (sau 5 linguri)
1 lingura zahar
coaja de lamaie
putina sare (cat iei cu 2 degete)
2 linguri de faina
Pentru ornat:
pesmet
ulei
zahar
zahar vanilat
smantana
Mod de preparare:
Cele 500 gr branza se pun intr-un bol, se adauga cele 2 oua, sarea, lingura de zahar, grisul si coaja de lamaie. Toate se amesteca, preferabil cu mana ca sa ne asiguram ca s-au incorporat complet. Aceasta compozitie se pune la frigider pentru 30 de minute. In acest timp se pune apa intr-o oala de 5 litri, insa nu trebuie sa fie plina si se pune la foc deoarece apa trebuie sa fiarba cand au trecut cele 30 minute. Astfel, dupa cele 30 minute, cand apa fierbe, se adauga la compozitia de branza si cele 2 linguri de faina, se incorporeaza bine tot cu mana si apoi cu mainile umede se formeaza galuste de branza de marimea mingii de ping-pong si atentie ca acestea sa fie aproximativ egale ptr ca sa fiarba toate in acelasi timp. Aceste galuste se pun in oala cu apa clocotinda, se lasa focul la mic si de cand se pun in apa se lasa la fiert aproximativ 15 minute. Cand sunt fierte, galustele se ridica la suprafata, insa atentie, nu le scoateti imediat cum s-au ridicat, ele trebuie sa fie moi, insa nu foarte moi, de aceea am precizat timpul de 15 minute. In acest timp, pregatiti pesmetul ca pentru galuste cu prune: se pune ulei in tigaie (cam 2 linguri, niciodata nu am masurat, ci am pus dupa ochi) si cand se incalzeste uleiul (nu lasati sa se incinga prea tare ca se arde pesmetul), se toarna pesmet (aprox. 3-4 linguri) si o lingura de zahar, un plic de zahar vanilat si e gata. Galustele gata fierte se scot din apa cu spumiera si se pun direct in tigaia cu pesmetul preparat, se dau prin pesmet si se pun intr-un vas de yena, de preferat, caci le pastreaza calde o vreme. In total vor rezulta intre 25 si 30 de galuste. Cand observati ca toate galustele sunt fierte, ca sunt destul de moi, opriti focul sa nu mai clocoteasca apa, pana ce le dati pe toate prin pesmet, ca sa nu se inmoaie prea tare galustele. Sunt delicioase si calde si reci, sunt pufoase si usoare si se servesc fie cu zahar si smantana, fie cu miere si smantana. Pentru cine nu le vrea prea dulci, nu mai este necesar sa puna zahar.
Joi Oct 18, 2012 2:42 am Scris de RadarForum
» Tratament naturist pt colesterol si trigliceride
Dum Iul 08, 2012 2:57 am Scris de NicoletaSima
» Meniul zilei
Sam Iul 07, 2012 4:11 am Scris de AnastasiaM
» Aici...Grecia
Vin Iul 06, 2012 3:40 am Scris de monic
» Chiftelute din dovlecei
Vin Iul 06, 2012 3:34 am Scris de monic
» Prajitura cu mac si prune
Vin Iul 06, 2012 3:31 am Scris de monic
» Zacusca cu ciuperci
Vin Iul 06, 2012 3:28 am Scris de monic
» Piept de pui cu sos alb
Vin Iul 06, 2012 3:24 am Scris de monic
» Supa de morcov si dovleac cu ardei gras
Vin Iul 06, 2012 3:19 am Scris de monic
» Un excavator de inghetata!
Vin Iul 06, 2012 2:57 am Scris de monic
» CHIPSURI DE DOVLECEI(BIO)
Mar Iul 03, 2012 3:16 am Scris de olga40
» INGHETATA CARAMEL CU CROCANT LION
Mar Iul 03, 2012 3:11 am Scris de olga40
» DULCEATA DE ZMEURA
Mar Iul 03, 2012 3:05 am Scris de olga40
» maiestrie-talent-fantezie
Dum Iul 01, 2012 3:12 am Scris de Narcisa91
» Harissa-sosul care taie arsita
Joi Iun 28, 2012 7:51 am Scris de jeni