Cum se obtine vinul rosu?
Diferenta esentiala dintre obtinerea vinului rosu si a celui alb, consta in succesiunea proceselor de lucru. Astfel, in cazul vinului rosu nu este lasat la fermentat mustul ci mustuiala(strugurii zdrobiti inclusiv pielita, pulpa, seminte), si asta datorita faptului ca pigmentii sunt continuti in coaja fructelor iar acestia sunt eliberati prin actiunea alcoolului rezultat in urma fermentarii. Fermentarea mustuielii poate dura pana la cateva saptamani, iar pe parcursul acestui proces sunt eliberate arome, taninuri si coloranti, dar si polifenoli si alte substante valoroase pentru buchet. La fel ca si in cazul vinului alb, fermentarea la temperatura controlata, de regula intre 20-30 grade, este esentiala pentru calitatea vinului. Doar dupa fermentare, vinul rosu este stors.
Mai intai se extrage ravacul, vinul care este eliberat fara exercitare de presiune. Prin acest proces se obtine un vin rosu aromat, cu buchet fin, destinat consumului imediat. Apoi prin exercitarea presiunii moderate, se optine asanumitul vin de stoarcere. Acesta contine de 4 ori mai multe taninuri decat ravacul, deoarece prin stoarcere se elibereaza tanin din samburi si pieliti. Vinurile rosii de prima stoarcere sunt cel mai bun produs al fermentarii. In cadrul celei de a doua stoarceri, se obtin vinuri rosii foarte concentrate, grele, cu un gust usor amarui. Vinurile rosii alese, sunt lasate la maturat, intre 4-24 luni, in butoaie din stejar, lemnul de stejar eliminand vanilina si tanin in vin. Cunoscand diferentele de obtinere a vinului, putem intelege dictonul marilor cunoscatori: un vin mare este mai mereu un vin rosu. Vinul rosu are un buchet mai bogat si un potential de maturare mai bun, dezvoltandu-si proprietatile si aroma in timpul depozitarii. Un vin rosu superior poate matura timp de 10, 30 sau chiar mai multi ani dezvoltandu-si continuu buchetul si calitatile. Vinurile de Bordeaux din recolte alese si din podgorii renumite, matureaza peste zece ani pentru a atinge apogeul aromei. Vinurile rosii superioare pot fi pastrate chiar si 200 de ani fara sa isi piarda buchetul si proprietatile.
In afara calitatilor gustative pe care le are vinul rosu, studii au demonstrat ca acesta are si un efect benefic asupra sanatatii, prevenind afectiuni ale inimii, circulatiei si de asemenea previne aparitia unor forme de cancer. Efectul benefic asupra sanatatii se datoreaza continutlui mare in polifenoli din vinul rosu. Polifenolii previn inflamatile si formatiunile canceroase. Flavonoidele continute in vinul rosu, protejeaza celulele de radicali liberi si incetinesc procesul de oxidare al celulelor. Reduc depunerea grasimii in vasele sangvine si previn calcificarea arterelor.
Diferenta esentiala dintre obtinerea vinului rosu si a celui alb, consta in succesiunea proceselor de lucru. Astfel, in cazul vinului rosu nu este lasat la fermentat mustul ci mustuiala(strugurii zdrobiti inclusiv pielita, pulpa, seminte), si asta datorita faptului ca pigmentii sunt continuti in coaja fructelor iar acestia sunt eliberati prin actiunea alcoolului rezultat in urma fermentarii. Fermentarea mustuielii poate dura pana la cateva saptamani, iar pe parcursul acestui proces sunt eliberate arome, taninuri si coloranti, dar si polifenoli si alte substante valoroase pentru buchet. La fel ca si in cazul vinului alb, fermentarea la temperatura controlata, de regula intre 20-30 grade, este esentiala pentru calitatea vinului. Doar dupa fermentare, vinul rosu este stors.
Mai intai se extrage ravacul, vinul care este eliberat fara exercitare de presiune. Prin acest proces se obtine un vin rosu aromat, cu buchet fin, destinat consumului imediat. Apoi prin exercitarea presiunii moderate, se optine asanumitul vin de stoarcere. Acesta contine de 4 ori mai multe taninuri decat ravacul, deoarece prin stoarcere se elibereaza tanin din samburi si pieliti. Vinurile rosii de prima stoarcere sunt cel mai bun produs al fermentarii. In cadrul celei de a doua stoarceri, se obtin vinuri rosii foarte concentrate, grele, cu un gust usor amarui. Vinurile rosii alese, sunt lasate la maturat, intre 4-24 luni, in butoaie din stejar, lemnul de stejar eliminand vanilina si tanin in vin. Cunoscand diferentele de obtinere a vinului, putem intelege dictonul marilor cunoscatori: un vin mare este mai mereu un vin rosu. Vinul rosu are un buchet mai bogat si un potential de maturare mai bun, dezvoltandu-si proprietatile si aroma in timpul depozitarii. Un vin rosu superior poate matura timp de 10, 30 sau chiar mai multi ani dezvoltandu-si continuu buchetul si calitatile. Vinurile de Bordeaux din recolte alese si din podgorii renumite, matureaza peste zece ani pentru a atinge apogeul aromei. Vinurile rosii superioare pot fi pastrate chiar si 200 de ani fara sa isi piarda buchetul si proprietatile.
In afara calitatilor gustative pe care le are vinul rosu, studii au demonstrat ca acesta are si un efect benefic asupra sanatatii, prevenind afectiuni ale inimii, circulatiei si de asemenea previne aparitia unor forme de cancer. Efectul benefic asupra sanatatii se datoreaza continutlui mare in polifenoli din vinul rosu. Polifenolii previn inflamatile si formatiunile canceroase. Flavonoidele continute in vinul rosu, protejeaza celulele de radicali liberi si incetinesc procesul de oxidare al celulelor. Reduc depunerea grasimii in vasele sangvine si previn calcificarea arterelor.
Joi Oct 18, 2012 2:42 am Scris de RadarForum
» Tratament naturist pt colesterol si trigliceride
Dum Iul 08, 2012 2:57 am Scris de NicoletaSima
» Meniul zilei
Sam Iul 07, 2012 4:11 am Scris de AnastasiaM
» Aici...Grecia
Vin Iul 06, 2012 3:40 am Scris de monic
» Chiftelute din dovlecei
Vin Iul 06, 2012 3:34 am Scris de monic
» Prajitura cu mac si prune
Vin Iul 06, 2012 3:31 am Scris de monic
» Zacusca cu ciuperci
Vin Iul 06, 2012 3:28 am Scris de monic
» Piept de pui cu sos alb
Vin Iul 06, 2012 3:24 am Scris de monic
» Supa de morcov si dovleac cu ardei gras
Vin Iul 06, 2012 3:19 am Scris de monic
» Un excavator de inghetata!
Vin Iul 06, 2012 2:57 am Scris de monic
» CHIPSURI DE DOVLECEI(BIO)
Mar Iul 03, 2012 3:16 am Scris de olga40
» INGHETATA CARAMEL CU CROCANT LION
Mar Iul 03, 2012 3:11 am Scris de olga40
» DULCEATA DE ZMEURA
Mar Iul 03, 2012 3:05 am Scris de olga40
» maiestrie-talent-fantezie
Dum Iul 01, 2012 3:12 am Scris de Narcisa91
» Harissa-sosul care taie arsita
Joi Iun 28, 2012 7:51 am Scris de jeni